Eurovit

Szürke hályog

Szürke hályog esetén a szemlencse érintett: annyira homályossá válik, hogy az már lehetetlenné teszi az éles kép kialakulását a retinán. Egyetlen lehetőség a műtét.

Az alábbiakban a szürke hályog tüneteiről és típusairól olvashat.

A szürke hályoggal jár, hogy a beteg egyre nehezebben tud vezetni, olvasni, egyre inkább nem ismeri fel az arcokat. Több tíz év is eltelhet, mire a betegség eléri végső fázisát.

Szürke hályog tünetek

A szürke hályog fájdalommal nem jár, csak azokban a ritka esetekben, amikor sérülés idézi elő. A kezdeti apró foltokból egyre nagyobbak lesznek, és végül már a látás sem az igazi.

Ezen kívül jellemző még:

  • A sötétben erősebb fényre van szükség az olvasáshoz, illetve a többi tevékenységhez.
  • Érzékenység erős fényre
  • Lámpa fénye körüli fénykarikák érzékelése.
  • Szemüveget vagy kontaktlencsét gyakran kel váltani
  • Színeket halványabban illetve sárgásan lát
  • Kettős látás egy szemmel nézéskor

A szürke hályog esetében nem tapasztalható fájdalom, kipirosodás, viszketés, váladékozás vagy szemelváltozás, kivéve a teljesen kialakult, kiérett állapotot, ilyenkor az egyébként fekete pupilla enyhe szürkés árnyalatot kaphat.

Kiérett állapotban, vagyis amikor teljesen elszürkül, és nem távolítják el, már veszélyeztetheti a szem többi részének egészségét, végső esetben az ideghártya károsodásához vezethet. Idáig azonban a betegek általában nem jutnak el, hamarabb megműttetik a szemüket.

A szürke hályog három főbb típusa

  • Nukleárisa: a lencse közepében alakul ki. Növelheti a korai stádiumában a szemlencse törőerejét, azaz dioptriáját, így a beteg átmenetileg enyhén rövidlátó lehet. Csökken a távolság, amely az olvasáshoz szükséges. Ez az állapot idővel azonban megszűnik. A lencse egyre szürkébb lesz és csökken a látásélesség. A páciens félhomályban igen rosszul láthat.
  • Kortikális: kérgi szürke hályog. Fehér, ék alakú, csík jelenik meg a lencse kérgének külső felszínén. Később a csíkok a szemlencse közepe felé terjeszkednek, a fény áthaladását egyre jobban akadályozzák majd. Romlik az éleslátás és károsodhat a távol és közellátás is, a visszatükröződés pedig zavaróvá válhat.
  • Szubkapszuláris: az elején kis homályos folt alakul ki, lencse hátsó felszínén. Az egyik szem általában jobban érintett. Még az erős fényben is gyenge a látás, és ennél a típusnál a beteg karikákat észlel a fényforrás körül.

Általában idős korban fordul elő a szürke hályog, mivel ilyenkor más lesz a szemlencse összetétele, megbomlik a fehérjerostok szerkezete. Összecsapzódhatnak ezek a rostok, az adott terület elhomályosodásához vezet. Az elhomályosodás pedig a lencse egyre nagyobb területét érinti.

Miért fontos a D-vitamin?Tudjon meg mindent erről a fontos vitaminról: miért, mennyit, hogyan?

A szürke hályog kialakulásának oka azonban nem csupán a korral járó változás, emellett létezik veleszületett vagy gyerekkorban kialakult szürke hályog. Ennek hátterében az anya terhesség alatti rubeólafertőzése állhat, de különböző anyagcserezavarok, így például cukorbetegség is okozhatja.

Kérdése van? Szakértőnk válaszol

Hasznos volt a cikk?Ossza meg másokkal is!

Címkék

close