A szürkehályog és a cukorbetegség

A szürkehályog (katarakta) olyan szemprobléma, ami gyakran alakul ki a cukorbetegség szövődményeként.

Az alábbiakban részletesen olvashat a cukorbetegség során gyakran előforduló szürkehályogról, annak tüneteiről, kezeléséről és megelőzéséről.

A diabétesz alatt fennálló magas vércukorszint és a magas vérnyomás olyan kockázati tényezők, melyek jelentősen károsíthatják a szemet. Sérülhet ilyenkor a látóideg, a szemlencse, az üvegtest és a retina is.

Mi a szürkehályog?

Az egészséges szemlencse tiszta és átlátszó, szürkehályog esetén azonban homályos. Ennek az eltérésnek a mértéke fokozatosan nő, és akadályozza a fény útját. A látás romlása elérheti azt a szintet, amellyel már korlátozza a mindennapi tevékenységeket is.

A szürkehályog kezelése

A szürkehályog kezelése műtéti úton történik. Az egyén állapotától függően ez helyi érzéstelenítéssel is történhet, és néhány napos kórházi tartózkodással jár. A teljes gyógyulásig természetesen tartózkodni kell a fizikai megterheléstől.

Szürkehályog megelőzése diabétesz esetén

A cukorbetegeknek ajánlott évente szemészeti szűrővizsgálaton megjelenniük. Megfelelő műszerekkel ugyanis a szakemberek már akkor érzékelhetik a szürkehályog első jeleit, amikor a beteg még nem tapasztal semmilyen tünetet. Terhesség esetén szintén célszerű a cukorbeteg kismamának szemészhez fordulnia (ha lehetséges, még az első trimeszterben). Fontos a vércukorszint és a vérnyomás optimális értékének beállítása, megőrzése és folyamatos ellenőrzése.

Jelenleg még nincs olyan módszer, mellyel hatékonyan el lehet kerülni a szürkehályog kialakulásának veszélyét. Azt azonban már senki nem vitatja, hogy az erős ultraibolya sugárzás tartós jelenléte szürkehályogot okozhat, ha nem védekezünk megfelelően – például kalappal vagy napszemüveggel- ellene.


close